Saturday, November 7, 2009

Clingy problem..

Clingy problem atau dgn kata lain baby asyik nk menempek jer kt mama dia nie...huhuhu...mmg menguji kesabaran mama..w'pun mama dh ada 2 org anak rs nyer mcm br jer dpt anak mn tak ms haikal dulu mama tk BF kan dia sbb ms tue mama jahil sket tang BF nie..so bak kata papa haikal mama nk qhada' blk BF kan ank...so tekad utk BF kan irdina insyaAllah kalo ada rezeki smpi umur dia 2 thn sperti yg disyariatkan oleh Nya...btul lah kwn mama ckp BF byk cabaran dan dugaan nyer...tp tak per selagi mama mampu n Allah izinkan mama akan terus kan menempuhi cabaran dan dugaan yg dtg...

cabaran pertama ms dlm pantang lps b'salin kan irdina...mama tekad nk bf kan irdina w'pun n***** inverted...bby plak tgh nk blaja latch apalagi n***** mama pun luka n bleeding ms tu Allah saja lh yg tau betapa sakit nyer n hsbnd pun turut kesian smpi ckp "kalo ayg sakit bg jelah fm kat bby..sian abg tgk ayg nangis2 susu kan irdina"....tp mama bls balik "nnt dulu lah abg, ayg tk smpi hati lah nk bg susu lembu kt ank kiter cukup lh kesalahan ayg bg fm kat haikal dulu, tk per sakit nie sekejap jer nnt lama2 baik lah"...mama igt lg masa tue..time nk BF kan irdina jer mesti amik ms sket n biar dia nangis n buka mulut luas2 br mama bg sambil kaki tahan kesakitan...tp alhamdulillah atas sokongan hsbnd n famili dan juga izin dr Allah mama dpt Bf irdina smpi skrg dan mama sentiasa b'doa semga Allah izinkan mama Bf anak mama smpi umur dia 2 thn...amin...

cabaran kedua skrg nie lah...mcm tajuk n3 nie clingy problem...asyik nk menempek je keje nyer mama suka sbnr nyer tp time nk wat keje tue lah...adoi mmg btul2 menguji kesabaran smpi ngn papa dia pun dia tk nk...br 3 bln lbh dh kenal org..advanced btul ank2 yg minum susu ibu nie kan..tk mcm abg haikal dia dulu ngn sesapa pun ok jer relaks jer...mama dia tk de pun tk kisah kecik ati mama ms tue...hehehe tp skrg haikal pun nk menempek jer sbb jeles tgk adik dia asyik ngn mama jer....psl irdina nie...mama dh tak tau nk wat cam ner puting palsu tue tk nak plak...tdo dlm buai pun kejap je...org ckp kalo tdo buai nyenyak sket kan tp ank mama tak pun baik haikal mahupun irdina...diaorg tdo dlm buai smpi umur 2 bln jer pastue tk nk dah...kalo nak tdo kan dia t'paksa lah mama baring sekali smbil BF kan dia smpi lah dia tdo n lepaskn mama kalo mama yg lepaskan confirm bgn smula...kekdg tue smpi mama skali ikut tdo terbengkalai lah keje2 mama...skrg cr yg terbaik nk bg dia tdo lama tanpa mama disisi nyer tdo kan dia meniarap n tdo kan kt dlm bilik...br lama sket dia tdo n mama leh wat keje..hr nie dia wat perangai siang tk nk tdo lama mama bgn jer dia pun bgn...adus tk leh nk mengemas umah n msk lah cam nie...smyg pun dh tk khusyuk...letak jer menangis smpi dh pndi dh kalo kita nk baring kan dia je confirm dia tk nk letak kpala dia n pastue nangis...kita angkat dia smula dia sengih2 adus ank mama sorang nie...smpi papa dia ckp anak manja...tk per laah mama anggap nie sumer kenangan manis jg anak nnt dia dh besar ntah nk menempek kt kita lg ke tak kan...harap2 anak2 mama jd anak yg soleh dan solehah..amin

skrg ni pun kalo mama nk blogging atau fesbuk n cr2 resepi2 yg best kena lah tggu mlm hr....br lah leh ngadap lappy kesayangan mama nie...w'pun mama nie fully housewife tp tk b'makna sumer nyer senang...

Sunday, November 1, 2009

jalan2 di tasik cyberjaya

Irdina n haikal hepi sgt dpt jalan2 kt tasik cyberjaya...cantik sgt pemandangan kt tasik nie...papa thanks bwk kami jln2...nnt bwk jln2 lg yek..
(tgk tue hepi smpi tunjuk pusat dia...hehehe)
(haikal yg hepi)

nie lah wajah2 ceria putera2 dan puteri kesayangan ku nie..today i'm very hepi...luv u papa

Wednesday, October 7, 2009

Haikal vs Irdina

N3 kali nie nk citer psl anak2 mama ini..weekend lps kwn hubby dtg umah raya sambil2 tgk irdina bby baru mama..tk derlh br sgt dh 2 bln lbh dah..irdina dah makin besar dan pandai nk meniarap,suka gelak2,senyum2 n lg satu suka sgt berdiri kalo dia tk tdo...kalo kiter baring kn dia confirm menjeritnyer...cepat sgguh bdk2 zaman skrg nie...t'lebih sdh psl irdina nie...psl irdina akn mama citer dlm n3 lain yek...berbalik smula psl kwn hubby dtg umah nie mama tk der msk special pun just msk mee bandung muar jer...kuih ry umah kami dh abis..maklum lah tk sempat nk wat kuih ry ada bdak kecik nie kn phm2 jelah...lepas sesi makan2 n minum2 n borak2 hubby pun ajak kwn dia n famili beraya ke umah kwn dia lg satu...kami pun bersiap2 n pegilah beraya ptg sabtu tue kt bangi...adus igt kejap jer...lamak gilak duk umah kwn hubby tue lps maghrib br kami pulang...sebuah umah je pun..dh lah mama tk bwk bj si abg haikal..comot dh anak mama main bola(ank mama mmg minat main bola br nk msk 2 thn) baju si adik irdina mmg mama bwk ke mana2 pun biasa la bj bby mmg kena spare..

nak citer psl haikal n irdina nie mmg beza sgt..bkn nk beza kan tp mmg btul org ckp setiap anak mmg beza perangai nyer...cam haikal dulu ms bby senang sgt tdo...kalo kiter bg susu terus tido tp lain plak ngn irdina...dia tk lh meragam sgt tp biler ptg jer dia mesti nk mandi n pastu tido..kalo dlm kul 4.30 ptg tk mandi kan dia confirm dia mengamuk n ssh nk berenti menangis..kat umah kwn hubby tk kan nk mandi kan kan dh lah tk rapat sgt...irdina still mandi air suam2 lg yelah dia masih bby kan..t'paksa lah tggu hubby abis discus br lah leh balik...nie yg ssh nie kalo beraya sambil bekerja ni..huhuhu..tp tk perlah...lps maghrib br kami pulang ke umah...apalagi bdk kecik tue tk abis mengamuk lg...mama mandi kan jugak tp air suam lah...lps mandi n bg susu br senyap n br lah dia tido ngn nyenyak nyer...hai manja sggh my gegirl nie..sib baik abg tk wat perangai baik jer....dh nk besar kot dia dh phm sket2 rs nyer...mama pun keletihan n tido sama ngn irdina nk simpan tenaga sbb esk nk beraya lg...

Esk nyer tue kami beraya ke umah kak da cousin hubby kt nilai dia ada wat open hse n after dat pegi ke klang plak umah mak sedara hubby...adus jauh2 tmpt nyer kan...smpi je umah mak ngah dh kul 4.30 ptg terus aku msk umah n msk air panas nk mandi kan irdina tk sanggup tgk dia nie menangis waktu2 maghrib ni...lps mandi pun dia nangis gak...dukung pun tk nk diam...mama pun try nk dukung dia guna bby sling tue...masuk jer dlm bby sling tue tepuk2 sket trus dia senyap..tgk2 dia dh tdo n biler mama nk kuar dia dr bby sling tue br je selak bby sling tue dia terus nangis smula...rupa2 nyer dia nk tdo dlm gelap br lh mama tau skrg ni...adus lah anak gegirl mama nie mmg lah manja...pastue dia terus tido smpilah kami smpi umah..

tuelah beza haikal n irdina..irdina suka tido dlm gelap bila dh nak malam n suka tido meniarap n kena peluk2 dulu sblm tdo...haikal plak sgt senang tdo...bg susu n batal wangi dia tepuk sket2 pastue trus tido...tp irdina suka sgt senyum br 2 bln dh pndi senyum n dh pandai berdiri dgn tegak nye kalo dia tk tido mesti nk berdiri kalo tk mesti menjerit...haikal plak ssh sgt nk senyum n senyap je bile tk tido leh layan kartun lg...skrg nie biler ptg jer mama terus jer masuk bilik lepas mandi kan irdina n tido kan dia dlm bilik gelap...huhuhu jimat letrik umah kami...hehhehe

Monday, October 5, 2009

Raya Oh Raya 2009

Nak citer psl raya lah nie...Raya thn nie turn kg my hubby plak...balik kelate sgt memenatkan dan jugak sgt menguji kesabaran dgn kerenah kedua2 ank kesayangan mama ni...si abg nyer nk tido ngn mama n si adik plak nk menyusu...adoi pat pening kpala biler kedua2 nyer menangis..rs cam nk kuar jer dr keta time tue tp pk kan anak2 terpaksa lah sabar smpi menangis mama yg sensitip nie...mana tk nyer biler abg nyer menangis2 nk tido kt mama time mama menyusu kan si adik mama naik geram mama pun mrh lh si abg n lg kuat lh dia menangis n biler si abg menangis lg kuat apalgi si adik nyer pun menangis sama lh...time nie mama ckp ngn si abg "dh lah mama tk nak kawan haikal lah kalo haikal tk dgr ckp mama" n ms tue si abg tue mcm phm mama ckp(paham kot) dia makin rapatkan diri dia dgn mama sambil peluk mama...cam ner mama tk nangis...dr nak marah terus rs sedih plak...byk tul dugaan..dlm hati mama biler lh nk smpi umah my PIL nie...lps mama menitis kan airmata lega sket rs marah nie n mama pun pegang lh si adik n tido kan si abg sblh mama...cadangan nyer nk sruh si abg tido kt depan n biar adik tido sblh mama kt blkg yelah perjlanan jauh kan nnt tkut plak mama tido mati t'lepas plak si adik tue nnt...tk per lah utk anak2 mama sggp tahan mata n tido2 ayam jer...biler smpi umah my PIL si abg pandai bwk diri...dia main ngn mak2 sedara dia...dia tk kisah kan mama pun alhamdulillah kalo tk ssh sket dia nk msuk ngn org yg dh lama dia tk jupe...

si adik plak meragam..time ptg jer dia mesti nangis kalo lps mandi tue tk tdo kn dia confirm dia nangis smpi lh isyak...so dh tau perangai dia mcm tue mama pun apalagi lps jer mandi kan dia ptg tue mama pun terus masuk bilik n tdo kan smpi mama pun tdo sama...heheehe..mama blk kelate smmgu sblm raya..so sempat lah b'puasa ngn my PIL...nak dijadikan cerita malam raya mama rs bdn seram sejuk n rs cam nk demam pastu si adik asyik nangis jer...mama t'paksa duk dlm bilik n tk der slera nk buka pose ms tue...mama buka pose ngn air masak jer...lama jugak lah si adik nie menangis smpi tk tau nk wat apa...papa plak ms tue g masjid ada wat smyg hajat utk adik ipar ku sha nak fly ke birm..dah fly pun ry ke5 hr tue...pasal si adik nie mcm2 cr lah mama buat nk bg dia senyap...last sekali mama tdo sekali ngn dia sambil peluk dia br lh senyap sket n terus tdo..penat nangis kot..malam ry tue tk dpt mama nk tlg MIL wat preparation juadah hari raya...mama plan nk blaja wat kuzi ngn MIL pun tk dpt...esok nyer tu hari raya aidilfitri...mama tk dpt nk smyg ry thn nie sbb si adik tk der sapa yg jaga..tk perlah nnt adik dh bsr mama bwk adik sekali yek..pg raya mama rs pening semcm n rs gatal2 bdn nie...siap muntah tue may b perut kosong kot tk makan apa mlm td...u all sumer nk tau napa mama rs tk sedap bdn rupa2 nyer mama kena demam campak...hahahhhaha sumer org ketawa kan mama yelah dh tua2 nie br nk kena demam campak.

raya pertama tue mama dalam kead yg gatal2 satu bdn tp control je..hahhaha...tgh hari tue mama g kbmc ngn my hubby...doc bg ubat sapu ngn ubat makan...mama guna ubat sapu jer..ubat makan tue satu pun mama tk mkn sbb mama fully breastfeed..risau effect kt susu n my baby...alhamdulillah raya ke2 mama dh sihat..dah ilang sket campak mama tue n byk2 mama berdoa supaya tak berjangkit ngn my baby...dia kecik lg br 2 bln ms tue...

raya ke2 kitaorg beraya plak ke kg FIL kt bachok...dr pagi smpi lah ke ptg...balik jer umah pack baju2 utk balik ke muar plak...yeyeyeye nak blk kg mama plak...mlm nyer tue kul 10 mlm kami bertolak balik ke muar plak...adoi lama nyer rs nak smpi kg ku mn tak nyer kul 10 pg br smpi kg ku sbb hubby ku keletihan n kengantukkan...syok dpt jupe mak,abah n adik beradik ku yg lain...mlm nyer tue kami wat barbeque(btul ke aku eja nie..heeehh)hepi btul si abg tue dpt jupe cousin dia..main bola smpi kotor2 baju dia..suka hati lah asal kan tk wat perangai dah..si adik seperti biasa lah ptg mesti nangis tk leh bg susu lambat sket comfirm ngajuk n nangis lama...hr tue aku kena msk nasi goreng utk barbeque tue nnt..lmbt lh sket nyusu kan dia apalagi menangis lah smpi tk nk minum..hehhehehe..ank perempuanku yg manja...tuelah citer ry ku thn nie...later aku upload gambar2 raya ek...byk video yg kitaorg amik

Thursday, October 1, 2009

TENSEN NGN MAID

Adui tgk je topic nie rs membara jer dada mama nie...mama nk citer sket nie psl maid ku ini...smlm kena mrh teruk ngn mama..yelah sapa tk mrh kalo tk dgr ckp kiter kan..cam nie citer nyer...smlm mama pose sunat syawal n then lps mandi kn irdina n tdo kn dia mama pun masuk kn lh irdina dlm buai biar dia tdo lama sket...bleh senang sket mama msk..kalo tk asyik nk melekap je ngn mama ssh ler mama nk msk (i tk suka maid msk n dia pun tk pndi msk)...dipendek kn citer time mama nk msk,mama srh lh maid mama jg abg haikal n tgk2 kn irdina...dia pun jawab "yer buk"...tgh syok mama msk irdina nangis mula slow makin lama makin kuat n yg buat mama geram tu makin kuat bdak tue nangis makin kuat maid tu buai irdina..apalagi mama pun mrh lh dia...mama dh pesan byk kali jgn buai kuat2 dia bby lg tk elok utk otak dia n lg satu tkut jatuh...tk phm2 bhs...mama pun geram sruh dia kemas baju2 dia nk hntr balik...nangis dia minta maaf tk buat lg..geram ngn maid yg tk phm bhs ni..mama tk nk pun maid tp papa lh sblh2 sruh amik maid tlg mama kt umah..papa ckp sng mama tlg papa nnt...erm..yelah tue papa..oklh nnt mama citer psl lain plak yek..

SHARE BLOG

Sapa yg baca blog nie mesti pelik kan...sumer catatan yg dibuat dlm nie cam pompuan yg wat tp posted by zahirin...actually nie blog my hsbnd dia yg sruh update blog nie...mama yg dh beranak 2 nie pun apa lg..time ank2 tido leh lh mama update blog ni kalo diaorg tk tdo jgn harap lah..yg kecik tue nak melekap je ngn mama n yg abg plak asyik lh nk tgk upin ipin kalo mama bkk notebook nie...so kesimpulannyer time diaorg tdo je lh mama free...tp skrg nie mama dh diinvited oleh papa to contribute his blog...huhuhu pasnie kalo mama post confirm posted by mariam(mama)...ok hopefully u all njoy wif blog usrati.

Tuesday, September 8, 2009

Kelahiran baby ke2 kami

Lama nyer tk update blog aku nie...maklum lah skrg nie bz sket layan baby baru ngn si abg tue...Alhamdulillah aku selamat melahirkan baby nur irdina az-zahra pd 21julai2009 pd pkl 2.22pm di hospital an-nur bangi...kali nie aku tk dpt jgk b'salin secara normal t'paksa gak kuar kot tingkap...tk perlah asal kan ank ke2 aku sihat n selamat...sbnrnyer doc bg choice nk b'salin normal atau ceaser tp dgn starat kalo normal dia bg ms 8 jam je kalo lbh mcm b'salin 1st dulu terpaksa ceaser...doc bgtau tulang pelvis aku sempit kalo paksa normal gak tkut rahim akn burst...so kami suami isteri b'pakat utk ceaser sbb tk berani nk amik risiko....ank yg 1st dulu pun ceaser gak tp tk lah setakut nie may b yg 1st tue emergency ceaser kot yg nie mmg dh tau nk ceaser...doc tetap kan 21julai utk melaku kan pembedahan nie...
Pd tanggal 21julai2009 10am kami pegi hospital an-nur utk admit wad...waduh berdebar2 aku ms nie...seram sejuk biler pk nk msuk operation room...tepat pukul 2pm nurse dtg bilik aku n bwk aku ke operation room..mulut aku kumat kamit bc ayat2 suci al-Quran...masuk jer operation room aku pun dibius separuh badan sehingga lh separuh bdn aku rs kebas terus tk leh b'gerak...10 min pastue doc fatima msuk makin b'debar2 ht aku nie....bila doc dh bedah perut ku suami dipanggil masuk utk lihat sendiri baby kuar dr perut ku n doc bg tau tali pusat dh berbelit 2 kali kt leher baby ku...baby aku selamat di kuar kan dan tetiba air mata aku mengalir..aku syukur sgt ank aku selamat...
Maka lps nie bermula lah episode berpantang plak...pasnie aku nk coret kn pengalaman b'pantang aku plak yg penuh cabaran dan dugaan.